Εξασφαλίστηκαν 427 εκατ € για τον ΒΟΑΚ


Για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης μίλησε ο Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή επιβεβαιώνοντας την πλήρη εξασφάλιση του έργου συνολικού προϋπολογισμού 427 εκατ. €.

Το έργο για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης έχει εξασφαλιστεί πλήρως από πλευράς χρηματοδότησης υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας σήμερα στη Βουλή.


Ο υπουργός Υποδομών αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του έργου ανέφερε πως εξασφαλίστηκε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και εν μέρει με τη συμβολή του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης.


«Για πρώτη φορά, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση, δηλαδή τη συμβολή τού δημοσίου για το έργο αυτό ύψους 427 εκατομμυρίων ευρώ.


Επομένως, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πολύ σύντομα αυτό το έργο το οποίο όντως ήταν ένα όνειρο πολλών δεκαετιών, μπαίνει σε μία πολύ συγκεκριμένη ρότα» δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής.


Εξασφαλίστηκαν 427 εκ. ευρώ


Σε ότι αφορά το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος θα υλοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης. Για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, μήκους 22,5 χιλιόμετρων, η Β΄ φάση του διαγωνισμού ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα κι έχει κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων στο αρμόδιο υπουργείο.


Ενώ το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, μήκους 14,5 χιλιόμετρων, είναι δημόσιο έργο, και η λειτουργία του προστέθηκε ως προαίρεση στο έργο ΣΔΙΤ.


«Πήραμε ένα έργο χωρίς μελετητική ωριμότητα, χωρίς χάραξη, και με ταχύτατους ρυθμούς το ωριμάζουμε μελετητικά. Έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ΣΔΙΤ, ώστε να υπάρξει χάραξη του δρόμου.


Κάναμε όλες τις απαραίτητες γεωτεχνικές έρευνες, κτηματογράφηση της ζώνης διέλευσης. Μελέτες ειδικής οικολογικής αξιολόγησης. Προμελέτη οδικών και υδραυλικών έργων. Περίπου 20 μελέτες για να καταλήξουμε στην τελική χάραξη του δρόμου. Χωρίς μελέτες δεν έχεις χάραξη.


Χωρίς χάραξη δεν μπορείς να πάρεις μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων. Χωρίς μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων δεν μπορείς να δημοπρατήσεις έργο. Τα έχουμε κάνει λοιπόν αυτά όλα βήμα – βήμα και έχουμε κάνει κάτι το οποίο συνέβη για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια», σημείωσε ο υπουργός Υποδομών.


ΒΟΑΚ: ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Ο ΒΟΑΚ, ένας δρόμος 310 χιλιομέτρων, είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί αυτήν την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής, και επεσήμανε πως αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.