Δημοπράτηση πέντε έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης


Υπουργείο Υποδομών: Δημοπρατούνται πέντε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, συνολικού προϋπολογισμού 193 εκατ. €.

Το υπουργείο Υποδομών προχωρά στη δημοπράτηση 5 έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Δύο έργων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενός στην Αττική, ενός στον νομό Κορινθίας αλλά και ενός έργου άρδευσης στο νομό Φλώρινας, συνολικού προϋπολογισμού 193 εκατ. €.

Πρόκειται για έργα με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο, τα οποία θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και θα αποτρέψουν την παράνομη και άναρχη άρδευση, προωθώντας την οργανωμένη, βιώσιμη και αποτελεσματική αγροτική παραγωγή.

 

«Τα 4 αντιπλημμυρικά και το αρδευτικό έργο που δημοπρατούνται, εντάσσονται στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών.


Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων ύψους 13 δισ ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στο πλαίσιο αυτό, υπό την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιούμε στοχευμένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας κυρίως των πυκνοκατοικημένων περιοχών, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.


Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε και σε άλλες ανάλογες δημοπρατήσεις», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

 
Αντιπλημμυρικό έργο στην Αττική

Το έργο «Διευθέτηση Οριοθέτηση Ρέματος Ραφήνας», προϋπολογισμού 86 εκατ €, συγχρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ, τη CEB και το ΕΣΠΑ.


Αντικείμενο του έργου είναι η διευθέτηση του ρέματος της Ραφήνας, με σκοπό τη διαχείριση των πλημμυρικών απορροών και τη διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των παρακείμενων αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών.


Τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης του ρέματος Ραφήνας αφορούν μήκος 15 χλμ., από την εκβολή του έως τη Λ. Σπάτων, και των συμβαλλόντων σε αυτό ρεμάτων Καλλιτεχνούπολης, Βαλανάρη, Παλαιού Μύλου και Αγ. Παρασκευής.

2 Αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Λαχαναγοράς και της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο αντιπλημμυρικό έργο «Αποχέτευση Ομβρίων στην Περιοχή της Λαχαναγοράς του Ν. Θεσσαλονίκης», προϋπολογισμού 31 εκατ. €, συγχρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ, τη CEB και το ΕΣΠΑ.


Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η αποχέτευση ομβρίων υδάτων της ευρύτερης περιοχής της Λαχαναγοράς (Δενδροπόταμος, Τάφρος Διαβατών, Στρατόπεδο Γκόνου, Οικισμός Καλοχωρίου), για την αποτελεσματικότερη και καλύτερη αντιπλημμυρική προστασία της.

Το δεύτερο αντιπλημμυρικό έργο «Έργα Ομβρίων Καλαμαριάς – Β’ Φάση» στην Καλαμαριά, προϋπολογισμού 10,5 εκατ. €, συγχρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ, τη CEB και το ΕΣΠΑ.


Σκοπός του αντιπλημμυρικού αυτού έργου, είναι η διόδευση των ομβρίων υδάτων της ευρύτερης περιοχής της οδού Πόντου έως την Περιφερειακή Τάφρο του Δήμου Καλαμαριάς με τελικό αποδέκτη τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Αντιπλημμυρικό έργο στον νομό Κορινθίας

Το έργο «Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας Ευρύτερης Περιοχής Λουτρακίου», προϋπολογισμού 20,7 εκατ. €, συγχρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ, τη CEB και το ΕΣΠΑ.


Το έργο περιλαμβάνει τη διευθέτηση των ρεμάτων Κατουνίστρα, Πράθι και Καρέλη στο Νομό Κορινθίας και κάποιες πρόσθετες εργασίες εντός αυτών για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών προβλημάτων, που παρουσιάστηκαν..

Εργο άδρευσης στον νομό Φλώρινας

Στον νομό Φλώρινας δημοπρατείται το έργο «Αρδευτικά Δίκτυα Τριανταφυλλιάς», προϋπολογισμού 44 εκατ. €, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ΕΣΠΑ (Ε.Π./ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Το συγκεκριμένο έργο αφορά σε έργα προσαγωγής και στα απαραίτητα αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα για την εξυπηρέτηση περίπου 18.000 στρεμμάτων έκτασης των αγροκτημάτων εντός της αρδευτικής περιμέτρου.