top of page

Γραμματόσημα για τα απειλούμενα άγρια ζώα


Tα γραμματόσημα EUROPA είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ειδικές θεματικές εκδόσεις η οποία εκδίδεται από το 1956, ταυτόχρονα και με κοινή θεματολογία, από τα Ταχυδρομεία 49 ευρωπαϊκών χωρών που είναι μέλη της PostEurop.

Η φετινή έκδοση έχει κοινό θέμα τα «Απειλούμενα Άγρια Ζώα» και τα ΕΛΤΑ επιλέγουν να απεικονίσουν ζώα που ανήκουν στην κατηγορία «Κρισίμως Κινδυνεύοντα», δηλαδή είδη που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης από το φυσικό τους χώρο στο άμεσο μέλλον.


Πρόκειται για ένα ζώο της στεριάς, το ελάφι και ένα της θάλασσας, το κοινό δελφίνι, και τα δύο τοποθετημένα στο απειλητικό τους περιβάλλον. Το ελάφι απεικονίζεται σε ένα σκηνικό φωτιάς και το κοινό δελφίνι εγκλωβισμένο σε δίχτυα.


Τα ελληνικά γραμματόσημα EUROPA σχεδιάζουν φέτος, για πρώτη φορά, φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που παρακολούθησαν το μάθημα «Γραφικές Τέχνες – Γραμματόσημο» του Τομέα Χαρακτικής, με διδάσκουσα την δρα Μυρσίνη Βαρδοπούλου και την επίβλεψη του καθηγητή Γιάννη Γουρζή.


Κατά τον σχεδιασμό χρησιμοποιήθηκε ένα βασικό χαρακτηριστικό της Χαρακτικής, η ανάλυση του σχεδίου σε γραμμές.


«Έτσι πετύχαμε μία διαφορετική εικαστική προσέγγιση, που θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχει ευθεία αναφορά σε παλιά χαλκογραφικά γραμματόσημα, αλλά συνδυασμένη με σύγχρονες τεχνικές. Το σπουδαιότερο σε αυτή τη δουλειά είναι η ευκρίνεια του σχεδίου», υπογραμμίζει η κα Μυρσίνη Βαρδοπούλου.


Σημειώνεται ότι τα γραμματόσημα θα συμμετάσχουν στον on line διαγωνισμό της PostEurop μαζί με τα αντίστοιχα γραμματόσημα των υπολοίπων ταχυδρομικών φορέων – μελών της PostEurop, προκειμένου να αναδειχθεί η καλύτερη απόδοση του θέματος.


Ψηφίστε για την ελληνική συμμετοχή στο http://www.posteurop.org/europa2021, ο διαγωνισμός θα ανέβει στις 9 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2021.


Φιλοτελικές πληροφορίες

ΚΛΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

2,00 € Κόκκινο Ελάφι (Cervus elaphus) 147.000

4,50 € Κοινό Δελφίνι (Delphinus delphis) 147.000


Σημειώνεται ότι από τις παραπάνω ποσότητες γραμματοσήμων, τα 94.000 τεμάχια θα εκτυπωθούν σε διπλά γραμματόσημα (τα δυο γραμματόσημα ενωμένα) σε φύλλα των 16 τεμαχίων, δηλαδή 8 πλήρεις σειρές σε κάθε φύλλο.


Από τα υπόλοιπα, θα εκτυπωθούν ξεχωριστά, σε φύλλα των 8 γραμματοσήμων, 100.000 τεμάχια από την κλάση 2 € και 100.000 τεμάχια από την κλάση 4,50 €.


ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 35 Χ 45 mm


ΣΧΕΔΙΑΣΗ : Κλάση 2 €: Δημήτρης Σιδηροκαστρίτης, Κλάση 4,50 €: Δημήτρης Πανής, ΦΠΗΚ: Denisa Pemati, Σφραγίδα: Μαριάννα Μαστραντωνά


ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ Πολυχρωμία ( OFFSET )

ΕΚΤΥΠΩΣΗ «VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»


Κυκλοφορία και Διάθεση

Θα κυκλοφορήσουν στις 6 Μαΐου 2021 και θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα μέχρι 5 Μαΐου 2022 εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.


Πλήρεις σειρές θα διατίθενται από τα καταστήματα, από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα και από το ηλεκτρονικό κατάστημα ΕΛΤΑ μέχρι την απόσυρσή τους, εφόσον δεν εξαντληθούν νωρίτερα.


Επίσης κυκλοφορούν

ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ ΤΕΥΧΙΔΙΑ (6.000 τεμάχια)


Περιλαμβάνουν δυο διπλά ενωμένα γραμματόσημα που φέρουν διάτρηση στη μια διάσταση και στην άλλη είναι κομμένα. Διατίθενται προς 13 € ανά τεμάχιο.


ΦΑΚΕΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (3.500 τεμάχια)

Διατίθενται προς 9 € ανά τεμάχιο.


ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΣΕΙΡΑΣ (500 τεμάχια)

Διατίθενται προς 20 € ανά τεμάχιο.


Bρείτε τα γραμματόσημα και τα φιλοτελικά προϊόντα της EUROPA


  • στο e-shop των ΕΛΤΑ

  • στο Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα (Λυκούργου 5 & Απελλού, ΑΘΗΝΑ)

  • και στα Ταχυδρομικά Καταστήματα μέχρι εξαντλήσεως. Εξαιρούνται οι ΦΠΗΚ και τα τευχίδια που θα αποσυρθούν στις 5 Μαΐου 2022.


Οι συλλέκτες φιλοτελιστές από την Ελλάδα, που επιθυμούν να σφραγίσουν τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με την Ειδική Αναμνηστική Σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, μπορούν να τα αποστείλουν ατελώς στη Διεύθυνση Φιλοτελισμού (Αιόλου 100, 2ος όροφος, 10188 Αθήνα), με την προϋπόθεση αυτά να φέρουν επικολλημένα γραμματόσημα ελάχιστης αξίας 0,90 €.


Στον φάκελο αποστολής να σημειωθεί η ένδειξη «ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ».

bottom of page