Γκερέκου: οι Δήμοι μοχλός ανάπτυξης στην μετά Covid εποχή


«Σε μια περίοδο που η επιθυμία για αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες είναι πιο έντονη από ποτέ, οι Δήμοι και οι τοπικές κοινότητες σε όλη τη χώρα έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουν επιτυχημένους προορισμούς και μοναδικά local brands», τόνισε η Άντζελα Γκερέκου, στην ομιλία της στο συμπόσιο της ΚΕΔΕ.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας στο ψηφιακό συμπόσιο της ΚΕΔΕ, αναγνώρισε πως οι άνθρωποι των Δημοτικών και των Περιφερειακών Αρχών βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη κι αποτελούν τους νευραλγικούς μοχλούς της βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι το πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ζητούμενο.


«Είναι χαρακτηριστικό πως, στην εποχή του “make it or break it”, η Ευρωπαϊκή Ένωση εναποθέτει την ευθύνη του 65% της υλοποίησης των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στα χέρια των Περιφερειών και της τοπική οικονομία», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΕΟΤ.

Η Άντζελα Γκερέκου, αναφερόμενη στον τουρισμό, σημείωσε πως αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας μας, και πως έχει μόνο έναν δρόμο ο οποίος οδηγεί σε σταθερή και μακροχρόνια άνοδο και αυτός δεν είναι άλλος από την βιώσιμη ανάπτυξη.


«Οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, που βασίζουν την πολιτική τους στην αειφορία και στην πράσινη ανάπτυξη και σέβονται το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την κουλτούρα του τόπου, αποτελούν προτεραιότητες του νέου οικονομικού υποδείγματος της χώρας», σημείωσε η Άντζελα Γκερέκου.


Το νέο τουριστικό τοπίο μετά την πανδημία


«Η οικονομία του βιώματος αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.


Ο ταξιδιώτης δε θέλει πλέον να είναι απλά επισκέπτης. Θέλει να γίνει για λίγο αγρότης, τεχνίτης, γευσιγνώστης της τοπικής κουζίνας, αρχαιολόγος που ανακαλύπτει την ιστορία του τόπου που επισκέπτεται.


Θέλει να μυηθεί στη φιλοσοφία, τα ήθη και τα έθιμα της τοπικής κοινωνίας, που τον φιλοξενεί. Με λίγα λόγια, θέλει να ζήσει σαν ντόπιος», ανέφερε χαρακτηριστικά καταλήγοντας πως είναι ώρα για δράση με συνέργειες, ταχύτητα, συνοχή, συνέχεια και αναπτυξιακή προοπτική.