Γκερέκου: η Ελλάδα μπορεί να είναι η χώρα του «ευ ζην»


«Η Ελλάδα μπορεί να είναι η χώρα του «ευ ζην»» τόνισε η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, σε ημερίδα για τη διασύνδεση της ελληνικής διατροφής και των τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό.

Τη σταθερή επιδίωξη του ΕΟΤ να δημιουργήσει έναν χώρο αναφοράς για την ελληνική μεσογειακή διατροφή υπογράμμισε η πρόεδρος του οργανισμού, Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα.


Το θέμα της ήταν «Η οικοτεχνία, η χειροτεχνία, η γαστρονομία είναι γυναικεία υπόθεση - Η διασύνδεσή τους με τον τουρισμό» που διοργανώθηκε χθες από τον δήμο Ηρακλείου και τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης.


«Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το μεγαλύτερο αναξιοποίητο εθνικό κεφάλαιο της χώρας, καθώς εμπεριέχει τρεις υπέρτατες αξίες: την ευζωία, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ανάδειξη των προορισμών με αναφορά στην πολιτιστική ταυτότητα αλλά και την διαφορετικότητα κάθε τόπου.


Είναι πλέον πολύ σημαντικό ότι σήμερα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την προώθηση νέων λύσεων, που πριν από μερικά χρόνια ακούγονταν εξωπραγματικές, όπως ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους η χώρα του «ευ ζην»», σημείωσε η πρόεδρος του ΕΟΤ.


Για την προβολή της Ελλάδας, ως μία τέτοια χώρα, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των παραγωγών και των αυθεντικών ελληνικών ποιοτικών τοπικών προϊόντων με τους επισκέπτες.


Η στοχευμένη τουριστική προώθηση μπορεί να ενισχύσει τη διαφορετικότητα και έτσι να ενδυναμώσει το brand name κάθε περιοχής σε όλους τους τομείς δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και στις καλές πρακτικές.


Γκερέκου: Την ευζωία δεν την βλέπουμε μόνον ως διατροφή και προϊόντα, αλλά και ως τον χαρούμενο ελληνικό τρόπο ζωής και σκέψης.


Βασικό στοιχείο σε αυτή την προσπάθεια είναι ο συντονισμός και οι συνέργειες με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς αποτελεί μεγάλο στοίχημα για το πού αλλά και το πώς τα προϊόντα αυτά θα επηρεάσουν τους «πρεσβευτές» της Ελλάδας στο εξωτερικό ως physical evidence.Αντικείμενο της ημερίδας, την οποία χαιρέτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ήταν η ενημέρωση επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην παραδοσιακή οικιακή οικονομία.


Συζητήθηκε το υπάρχον θεσμικό καθεστώς, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται σε θεσμικό επίπεδο, αλλά και η ενεργή συμβολή της οικιακής οικονομίας στην τοπική ανάπτυξη και την ουσιαστική διασύνδεσή της με τον τουριστικό τομέα.