Γκερέκου: η αειφορία στον τουρισμό προϊόν υψηλής ανταγωνιστικότητας


«Η αειφορία στον τουρισμό αποτελεί προϊόν υψηλής ανταγωνιστικότητας», σημείωσε η πρόεδρος του ΕΟΤ μιλώντας στο 9ο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Την ανάγκη η Ελλάδα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τουριστικό τομέα μετά την πανδημία, υπογράμμισε η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας σε πάνελ με θέμα: «Αειφορία στον τουρισμό», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και της περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Πάτρα.


Η Άντζελα Γκερέκου υπογράμμισε πως η αειφορία στον τουρισμό αποτελεί προϊόν υψηλής ανταγωνιστικότητας και έτσι πρέπει και οφείλουμε να το βλέπουμε και γι΄αυτό απαιτείται στρατηγική, μεθοδολογία, πολιτική και κοινωνική βούληση ώστε να μετριαστεί η φθορά και η εκμετάλλευση στους φυσικούς μας πόρους και στα μνημεία μας.


«Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα λάβει χώρα στη Γλασκώβη η διάσκεψη για το κλίμα COP26.Η διάσκεψη θα εστιάσει σε τρεις κρίσιμους μετασχηματισμούς που υπολογίζεται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην προσπάθεια ανάσχεσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη: Ενέργεια, Παραγωγή Τροφίμων, Αστική Ανθεκτικότητα / Βιώσιμες Μετακινήσεις.


Οι τομείς αυτοί συγκεντρώνουν εντυπωσιακή επιχειρηματική καινοτομία αλλά και στήριξη από το καταναλωτικό κοινό, που αντιλαμβάνεται άμεσα τις αλλαγές στην καθημερινότητά του.


Αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για επενδύσεις σε νέα επιχειρηματικότητα αλλά και μετασχηματισμούς στην υφιστάμενη και ειδικά στον τομέα της οικονομίας της φιλοξενίας», δήλωσε η Άντζελα Γκερέκου αναφερόμενη στις ευκαιρίες που παρέχουν στη χώρα οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μαζί με τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2021-2027, για τη στήριξη του «πράσινου» μετασχηματισμού των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.


«Να επαναπροσδιορίσουμε τι μας κάνει ανταγωνιστικούς»

Η πρόεδρος του ΕΟΤ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην εισαγωγή δεικτών μέτρησης της βιωσιμότητας και της αειφορίας στον τουρισμό, όπως επίσης του υγειονομικού προφίλ της χώρας.


Ο τουρισμός κάθε τόπου ξεχωριστά, είναι οι θάλασσες, η διατροφή, η εμπειρία του, οι εφοδιαστικές αλυσίδες, η χωροταξία και η φέρουσα ικανότητά του και η διαχείριση αποβλήτων, αλλά και η βιοποικιλότητα, η εποχικότητα, ο σεβασμός στην ζωή, στους κατοίκους και στον πολιτισμό.


«Είναι η ώρα να προσθέσουμε στους δείκτες των μετρήσεων των αποτελεσμάτων και άλλους δείκτες που θα μετράνε τις επιπτώσεις και με ποιο τρόπο διορθώνουμε αυτές τις επιπτώσεις, για να κάνουμε την διαφορά και να επαναπροσδιορίσουμε τι μας κάνει πραγματικά ανταγωνιστικούς», σημείωσε η Άντζελα Γκερέκου.


Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του πολιτισμού και της ευεξίας, η χώρα του ευ ζην, με σημαντικό στοιχείο της τη μεσογειακή διατροφή, που έχει ακόμα εποχικότητα και τοπικότητα παραγωγής, ενώ η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει τις σοδειές αλλά όχι την ποικιλία.


«Οι πιο συνειδητές επιλογές, τα βιώσιμα διατροφικά πρότυπα που σέβονται τα όρια του περιβάλλοντος, διασφαλίζουν το μέλλον των ανθρώπων και της γης καθώς και του τουρισμού μας.


Η σύνδεση της οικονομίας της φιλοξενίας με την παραγωγή το μεγάλο μας πλεονέκτημά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο διευθύνων σύμβουλος της Aldemar, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, η διευθύνουσα σύμβουλος της Grecotel Hotel & Resorts, Μαρί Δασκαλαντωνάκη και ο διευθυντής της περιφέρειας Μεσογείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), Ιωάννης Παππάς με συντονιστή τον δημοσιογράφο, Βαγγέλη Γιακουμή.