Για έναν πιο ασφαλή δρόμο


Η έκθεση που κατάρτισε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη «Στρατηγική της ΕΕ στην Οδική Ασφάλεια 2021-2030» αποτέλεσε αντικείμενο διαδικτυακής ενημέρωσης σε σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους του Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα.

Συμμετείχαν ο πρόεδρος του συλλόγου SOS τροχαία εγκλήματα, Γιώργος Κουβίδης, ο καθηγητής υγιεινής, κοινωνικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος, η πρώην αρχισυντάκτης του περιοδικού «Αναπηρία τώρα» συνεργάτης του Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα στις Βρυξέλλες, και ο Σωτήρης Δρίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων.


Στο τραπέζι τέθηκε το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και οι διάφορες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να καλυτερέψει η κατάσταση στο μέλλον.


Οι βασικές προτάσεις της έκθεσης της Έλενας Κουντουρά είναι:

  • Η θέσπιση ανώτατοι ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ την ώρα στις κατοικημένες περιοχές από τα 50 χλμ που είναι τώρα

  • Μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών

  • πιο ασφαλή οχήματα

  • πιο ασφαλείς υποδομές

  • πιο ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου


Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από τρoχαια μπορούν να προληφθούν έως και 100% αλλά για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο να γίνει πολιτικό ζήτημα η ασφάλεια των πολιτών στον δρόμο, όχι μόνο μεταφοράς αλλά να συνδεθεί με την υγεία και την δικαιοσύνη τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά.


Γι' αυτό πρέπει να γίνουν αλλαγές στην νομοθεσία, στον ορό "αμέλεια" που χρησιμοποιείται πολύ εύκολα καθώς και στις αποζημιώσεις.


Η έκθεση της ευρωβουλευτού υπερψηφίστηκε στην επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN τον Ιούνιο ενώ θα τεθεί το φθινόπωρο προς ψήφιση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.