top of page

Βίνης: σιδηροδρομικά έργα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη


7 έργα με προϋπολογισμό 515.3 εκατ. € δημοπρατήθηκαν την τελευταία διετία. Ολοκληρώνεται η διαδικασία για τα έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

Στα αποτελέσματα του στρατηγικού πλάνου δράσης της ΕΡΓΟΣΕ τα τελευταία δύο χρόνια, που προβλέπει την υλοποίηση έργων με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Βίνης, από βήματος του Athens Investment Forum.

Μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί επτά έργα 515,3 εκατ. €.

Ολοκληρώνονται και οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση των έξι έργων του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, προϋπολογισμού 3,3 δισ €.

Στην πρόοδο που σημειώθηκε στο διάστημα αυτό, αναφέρθηκε ο Χρήστος Βίνης, η οποία αποτυπώνεται στις απορροφήσεις των κοινοτικών κονδυλίων, με τον ρυθμό ανάπτυξης να έχει επιστρέψει σε θετικό πρόσημο.

 

«Η ΕΡΓΟΣΕ σήμερα σχεδιάζει και υλοποιεί έργα με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, που αλλάζουν άρδην το τοπίο των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών στη χώρα μας.

Εμβληματικά έργα που δημιουργούν υπεραξία για την κοινωνία και την εθνική οικονομία, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και ταυτόχρονα εξυπηρετούν τον στρατηγικό στόχο μετατροπής της σε διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ο Χρήστος Βίνης αναφέρθηκε και στην επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση υποδομών που αναβαθμίζουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας με τη δημοπράτηση επτά έργων, συνολικού προϋπολογισμού 515,3 εκατ. €

 

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, το φθινόπωρο του 2019, πρωταρχικός μας στόχος ήταν να εστιάσουμε στον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων που διαχρονικά λειτουργούσαν ως τροχοπέδη στην ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων.

Αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα για να ξεκλειδώσουν τα έργα και να προχωρήσει η υλοποίησή τους, ξεμπλοκάραμε διοικητικές πράξεις που ήταν παγωμένες επί μακρό χρονικό διάστημα και προχωρήσαμε σε δημοπρατήσεις και συμβασιοποιήσεις έργων εκατοντάδων εκατ. ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ.

 

Τα έργα αφορούν στην:


-Κατασκευή Σιδηροδρομικής Στάσης στο Νέο Παντελεήμονα Πιερίας.

-Εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης στη γραμμή Λάρισα-Βόλος,

-Εγκατάσταση συστήματος σηματοδότησης στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη,

-Ηλεκτροκίνηση του τμήματος Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα,

-Ηλεκτροκίνηση του τμήματος Κιάτο – Ροδοδάφνη,

-Επιδομή και Ηλεκτροκίνηση του τμήματος Ροδοδάφνη – Ρίο,

-Δεύτερη φάση ανάπτυξης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Αθήνας.

Η ΕΡΓΟΣΕ είναι έτοιμη για τη δημοπράτηση των έξι κομβικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 3,3 δις. € που θα συντελέσουν στην αναβάθμιση της διασυνοριακής διασύνδεσης της Ελλάδας με τη νοτιοανατολική Ευρώπη και στη σύνδεση των βασικών λιμένων της χώρας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τα έργα αυτά αφορούν τη σύνδεση των λιμένων της Πάτρας, του Λαυρίου, της Ραφήνας, του 6ου προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης, αλλά και της Καβάλας καθώς και την αναβάθμιση της σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης.


 

«Έχοντας ήδη σημαντικό έργο σε εξέλιξη και τοποθετώντας σε ράγες τα μελλοντικά έργα, η ΕΡΓΟΣΕ διαμορφώνει και υλοποιεί έναν ολιστικό στρατηγικό σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αξιόπιστου, ασφαλούς και βιώσιμου σιδηροδρομικού δικτύου.


Για την υλοποίηση αυτών των έργων αξιοποιούμε τη συσσωρευμένη εμπειρία 25 ετών των ανθρώπων μας και τις μεγάλες δυνατότητες τους.


Αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά τους και για αυτό επενδύουμε σε αυτούς, με στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση των δεξιοτήτων του», υπογράμμισε.

 

Όπως εξήγησε ο Χρήστος Βίνης, η ΕΡΓΟΣΕ έχει φέρει σε πέρας τις διαδικασίες για την εταιρική διακυβέρνηση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και διαμόρφωσε την οργανωτική δομή, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η σύνταξη των τευχών πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τα έξι έργα και απομένουν οι τελικές παρεμβάσεις.


Αντίστοιχα ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης για τους συμβούλους.


bottom of page