Αττική Οδός: στο Παιδικό Μουσείο με δράσεις για την οδική ασφάλεια


Η διαδραστική έκθεση, από την Αττική Οδό, στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας απευθύνεται στους μελλοντικούς χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, ηλικίας από 3 έως και 12 ετών, με σκοπό την καλλιέργεια μιας οδηγικής κουλτούρας με σεβασμό στα σήματα του Κ.Ο.Κ. και στην ορθή χρήση των οδικών δικτύων.

Η διαδραστική έκθεση με τον τίτλο «Οδηγώ και περπατώ με ασφάλεια» στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των εταιρειών «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», κι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών και τους ενήλικες συνοδούς τους.


Σκοπός της δράσης είναι η καλλιέργεια σωστής κυκλοφοριακής αγωγής συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της γνώσης, της επίγνωσης, των δεξιοτήτων καθώς και στην δημιουργία συμπεριφορών, απαραίτητων για την ασφαλή συμμετοχή των οδηγών στους δρόμους.


Διεπιστημονική ομάδα εργασίας σχεδίασε το έκθεμα με τη συμμετοχή παιδαγωγών και μουσειολόγων από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο καθώς και συγκοινωνιολόγων από τις εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», και υλοποιήθηκε μετά από εξάμηνη μελέτη.Πρόκειται για ένα τρισδιάστατο περιβάλλον με δρόμους, πεζοδρόμια, διαβάσεις, φανάρια, σήματα της τροχαίας, το κουβούκλιο του τροχονόμου, μια στάση λεωφορείου, ένα εργοτάξιο με εργαλεία, στολές εργασίας και υλικό οδοποιίας καθώς και οχήματα με χώρο στάθμευσης που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά για βιωματική μάθηση και άσκηση, ενώ παράλληλα τα βοηθά να υιοθετήσουν ασφαλείς τρόπους οδικής κυκλοφορίας ως πεζοί, ποδηλάτες, επιβάτες ή οδηγοί.


Μέσα από το παιχνίδι, τη δημιουργία και τη συνεργασία, τα παιδιά αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους ανακαλύπτουν πώς να κινούνται στον δρόμο, τις διαβάσεις και τα φανάρια και να αναγνωρίζουν τις πινακίδες σήμανσης που συναντούν γύρω τους.


Το Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου του Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β΄17-19 και λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο, χάρη στη συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας, του Δήμου Αθηναίων.


Το Μουσείο έχει ανοίξει για το κοινό με απόλυτο σεβασμό στα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας και ειδικότερα, για τους προσεχείς μήνες θα λειτουργεί κάθε Σάββατο 10:00 – 15:00 και Τετάρτη 17:00 – 20:00 και με προγραμματισμένο ραντεβού στο 2103312995 σύμφωνα με τις χρονικές ζώνες που έχουν οριστεί.