top of page

Ένας νεκρός ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος στον ΗΣΑΠ


Η ώρα 04:05 τα ξημερώματα και πριν τον ηλεκτρικό σταθμό του Αγίου Νικολάου, στα Κάτω Πατήσια, ειδικό μηχάνημα λείανσης, το οποίο εκτελεί εργασίες πάνω στον τροχιόδρομο, συγκρούεται με σφοδρότητα με συρμό του ηλεκτρικού. Τραγικός απολογισμός του συμβάντος, ο θάνατος ενός υπαλλήλου της ΣΤΑΣΥ και ο τραυματισμός ακόμη τριών εργαζομένων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς».

Λίγα λεπτά μετά τις 4:00 τα ξημερώματα, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης του τροχιόδρομου στη γραμμή 1 του μετρό (πρώην ΗΣΑΠ), το ειδικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών, το οποίο ανήκει στη γερμανική ανάδοχο εταιρεία, Schweerbau GMBH & CO KG, φαίνεται να παρουσίασε βλάβη στα φρένα με αποτέλεσμα να αρχίσει να κινείται ανεξέλεγκτα, με κατεύθυνση προς τον Πειραιά.


Στο μηχάνημα επέβαιναν συνολικά 5 εργαζόμενοι, 2 υπάλληλοι της ΣΤΑ.ΣΥ. και 3 αλλοδαποί, υπάλληλοι της γερμανικής εταιρείας.


Υπάλληλοι της ΣΤΑ.ΣΥ. μετέφεραν και στάθμευσαν έναν συρμό μεταξύ των σταθμών «Αττική» και «Άγιος Νικόλαος», έτσι ώστε να προκληθεί ελεγχόμενη σύγκρουση με τις λιγότερες κατά το δυνατόν υλικές ζημιές.


Κι ενώ θα έπρεπε να λειτουργήσουν τα εφεδρικά συστήματα πέδησης του μηχανήματος λείανσης της αναδόχου, δεν λειτούργησαν ποτέ με αποτέλεσμα τη σφοδρή σύγκρουση.


Τι ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ


Επίσημη ανακοίνωση, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος υπαλλήλου, εξέδωσε η διοίκηση των ΣΤΑΣΥ.


«Η διοίκηση κι οι εργαζόμενοι στις ΣΤΑ.ΣΥ. εκφράζουν την οδύνη τους για το χαμό, εν ώρα καθήκοντος, ενός συναδέλφου τους επί σειρά ετών και μέλους της οικογένειας των σταθερών συγκοινωνιών.


Ο θανάσιμος τραυματισμός του εργοδηγού, υπαλλήλου επιδομής των Σταθερών Συγκοινωνιών, επήλθε το πρωί της Τρίτης, 16 Νοεμβρίου, σε δυστύχημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών λείανσης της γραμμής 1 του μετρό.


Αποτέλεσμα του δυστυχήματος, ήταν ο ελαφρύς τραυματισμός δύο ακόμη εργαζομένων, ενός υπαλλήλου της ΣΤΑ.ΣΥ. και ενός υπαλλήλου της γερμανικής εταιρείας που εκτελούσε το έργο.


Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς την οικογένεια του εκλιπόντος», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η διοίκηση ενημερώνοντας πως διενεργείται έρευνα για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν το δυστύχημα.


Οι εργαζόμενοι θέτουν ζητήματα ασφάλειας


Στο σημείο του δυστυχήματος έφτασαν άμεσα εκπρόσωποι των εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες κάνοντας λόγο για σοβαρά ζητήματα ασφάλειας καλώντας τη διοίκηση να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται.


«Τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ πενθούν για τον συνάδελφο και συμπαραστέκονται ολόθερμα στους οικείους του. Επίσης ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους συναδέλφους. Παράλληλα, απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος και καλούμε τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα:


- Ελέγχθηκε και από ποιόν φορέα το ιδιωτικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών πριν χρησιμοποιηθεί στο δίκτυό μας;

- Εξετάστηκε εάν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρησή του, πότε και από ποιόν;

- Η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας;

- Είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν βλάβη το συγκεκριμένο μηχάνημα;


Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ οφείλει να δώσει απαντήσεις και να σταματήσει να βάζει, ανεξέλεγκτα, στο δίκτυο ιδιωτικά, εργολαβικά συμφέροντα, που στον βωμό του κέρδους αδιαφορούν για την ασφάλεια των εργαζόμενων. Η ανοχή τελείωσε...», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.


Επίσκεψη Παππά στο «Γ.Γεννηματάς»


Για την αναγκαιότητα αυστηροποίησης των μέτρων προστασίας κι ασφάλειας μίλησε ο Νίκος Παππάς, τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς», όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματισμένοι εργαζόμενοι των ΣΤΑΣΥ, συνοδευόμενος από την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.


«Επισκεφτήκαμε το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» για να ενημερωθούμε για την κατάσταση της υγείας των εργαζόμενων που τραυματίστηκαν στο δυστύχημα στον Ηλεκτρικό.


Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανταποκρίθηκε άμεσα και περιθάλπει τους τραυματίες.


Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες και με τον τραγικότερο τρόπο, με την απώλεια δηλαδή ανθρώπινης ζωής, τίθεται υπό αμφισβήτηση η επάρκεια στη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.


Μετά από μια σειρά θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση των σχετικών προβλέψεων και ο αυστηρός έλεγχος για την εφαρμογή τους.


Η ελαστικοποίηση της εργασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει επιφέρει τη χαλάρωσή τους.


Αναμένουμε την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του σημερινού θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος και την απόδοση ευθυνών.


Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. οφείλει να φροντίσει για την πλήρη στήριξη της οικογένειας του θανόντος εργαζόμενου, καθώς και των τραυματισμένων, στους οποίους ευχόμαστε περαστικά», σημειώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο δίκτυο του ηλεκτρικού


Μέχρι τις 12:55 το μεσημέρι, όπου και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, είχαν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη γραμμή λόγω του συμβάντος.


Στο δίκτυο του ηλεκτρικού η κυκλοφορία των συρμών διεξαγόταν στα τμήματα Ομόνοια – Πειραιάς και Άνω Πατήσια – Κηφισιά.


Ο ΟΑΣΑ ενίσχυσε το δίκτυο με τις λεωφορειακές γραμμές Α8 και την έκτακτη Χ7 στο τμήμα Α. Πατήσια - Ομόνοια και αντίστροφα καθώς και με τις γραμμές τρόλεϊ 3, 5 και 7.


Στις 12:55 αποκαταστάθηκε πλήρως η συγκοινωνία σε ολόκληρο το δίκτυο του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

bottom of page