top of page

Έκθεση στον ΔΑΑ για τα 30 χρόνια του Μεγάρου Μουσικής25.2.2021 – 30.8.2021
«Η μουσική απογειώνει!» Ας επιβιβαστούμε λοιπόν νοερά σε μια πτήση στον κόσμο της δημιουργίας, αψηφώντας τη βαρύτητα. Όταν ο άνθρωπος ονειρεύεται να πετάξει, η μουσική τον βεβαιώνει ότι μπορεί.

Μια έκθεση για τα 30 χρόνια του Μεγάρου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών


O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συνεχίζει τη μακρόχρονη συνεργασία του με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διοργανώνοντας, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του την έκθεση «Η μουσική απογειώνει!».


Η έκθεση φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον» στο επίπεδο Αναχωρήσεων του αεροδρομίου, και θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου 2021.

Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία ενός από τους σπουδαιότερους καλλιτεχνικούς φορείς του τόπου μας, γίνεται μια φωτογραφική αναδρομή σε κορυφαίες στιγμές της τριαντάχρονης πολιτιστικής πορείας του Μεγάρου.


Οι 6 ενότητες της έκθεσης

1927-Η Αρχή

Οι μαέστροι. Μεγάλοι ερμηνευτές

Κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα

Η μαγεία της παράστασης

Τα παρασκήνια. Το κοινό

Το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό.


Το φωτογραφικό υλικό συμπληρώνεται ενδεικτικά από δύο προθήκες με ένα κοστούμι και ορισμένα σκηνικά αντικείμενα που εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός Μεγάρου και προέρχονται από το αρχείο του.


Ένα αρχείο το οποίο αριθμεί 10.000 θεατρικά ενδύματα, αξεσουάρ και δημιουργίες με την υπογραφή διακεκριμένων σκηνογράφων και ενδυματολόγων, Ελλήνων και ξένων.Το βίντεο

Εκτός από το φωτογραφικό υλικό και τα εκθέματα, ο επισκέπτης έχει επίσης την ευκαιρία να δει ένα σύντομο βίντεο διάρκειας τριών λεπτών με αποσπάσματα από παραγωγές του Μεγάρου που άφησαν εποχή.


Η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Κιάου, και η εκτέλεση παραγωγής της Αvion Films. Το βίντεο έχει επενδυθεί μουσικά από την Εισαγωγή από την όπερα «Η δύναμη του πεπρωμένου» του Giuseppe Verdi [Τζουζέππε Βέρντι] που ερμηνεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.


Οι συντελεστές

Tην επιμέλεια της Έκθεσης έχει ο Γιώργος Βαφιάς. Τα κείμενα έγραψε η Μάιρα Μηλολιδάκη, ενώ την ειδική φωτογράφιση των κοστουμιών και των σκηνικών αντικειμένων έκανε ο Γιάννης Μπουρνιάς.


Τον σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε το POST–SPECTACULAR OFFICE. Την επιμέλεια και τον συντονισμό εκ μέρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών είχε η Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων και Πολιτισμού Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη.

Απόσπασμα από το κείμενο της Μ. Μηλολιδάκη για την έκθεση


Το Μέγαρο, μια πραγματική πολιτεία των τεχνών, υπηρετεί τις κλασικές αξίες και ενθαρρύνει την πρωτοποριακή σκέψη.


Η κλασική μουσική σε όλο το φάσμα της, οι συμφωνικές ορχήστρες, η όπερα και το ρεσιτάλ τραγουδιού, η λόγια δημιουργία και η δημοτική παράδοση, η ελληνική μουσική και οι ήχοι του κόσμου, οι ιστορικοί και οι σύγχρονοι συνθέτες, οι νέοι σολίστ και οι διεθνώς καταξιωμένοι ερμηνευτές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής του Μεγάρου.


Το Μέγαρο Μουσικής διαρκώς διευρύνει τη σχέση του με το σύνολο των παραστατικών και εικαστικών τεχνών: το μπαλέτο, ο σύγχρονος χορός, οι θεατρικές παραστάσεις, οι προβολές και οι εκθέσεις αναδεικνύονται μέσα από ένα δυναμικό πρόγραμμα που στοχεύει να ψυχαγωγήσει αλλά και να εκπαιδεύσει.


Η έρευνα, οι διαλέξεις και οι εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και νέους κρατούν ανοιχτό προς όλους το διάλογο, μέσα στο πλαίσιο μιας πλουραλιστικής κοινωνίας των ιδεών.


Πίσω από όλα αυτά, το όραμα που σχεδόν εκατό χρόνια πριν ενέπνευσε τη δημιουργία του και η ενέργεια των ανθρώπων που πιστεύουν και στηρίζουν τους σκοπούς του.


Τριάντα χρόνια μετά, το Μέγαρο ανταποκρίνεται στις προκλήσεις μιας νέας πραγματικότητας, με πυξίδα τον άνθρωπο και ορίζοντα τον κόσμο.»

bottom of page